Publicitat
Publicitat

Estats Units i l'Iran reprenen les converses, en una fase decisiva per arribar a l'acord

El negociador iranià es reuneix també aquest dilluns amb representants de la UE a Brussel·les

El ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Mohammad Yavad Zarif, i el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, han iniciat aquest dilluns una nova ronda de negociacions sobre el programa nuclear iranià, a la ciutat suïssa de Lausana, obrint una fase que es considera decisiva en aquest procés.

Les reunions s'havien d'iniciar ahir diumenge a la nit, però la delegació de l'Iran va sol·licitar ajornar fins dilluns a primera hora a causa del retard en l'arribada de l'equip negociador nord-americà, han indicat fonts iranianes.

De manera paral·lela i per separat es reuneixen en aquesta ciutat el secretari d'Energia dels Estats Units, Ernest Moniz, i el responsable de l'Organització d'Energia Atòmica de l'Iran, Ali-Akbar Salehi, que ja van mantenir reunions de treball en l'anterior ronda.

Aquesta nova sèrie de negociacions obre un període crucial, que pot durar d'una a dues setmanes. En concloure haurà de quedar clar si aquest procés diplomàtic pot tenir èxit o està condemnat al fracàs.

Les parts s'han proposat arribar a un acord polític global a finals d'aquest mes, el que els permetria completar-lo amb tots els detalls tècnics necessaris el 30 de juny, quan expira el termini d'aquestes negociacions.

Zarif té previst reunir-se aquest mateix dilluns a Brussel·les amb la cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Federica Mogherini, i els ministres d'Exteriors del Regne Unit, França i Alemanya, països que formen part del grup de sis potències amb què negocia Iran des fa una dècada i que completen Rússia i la Xina.