Publicitat
Publicitat

ESCÀNDOL POLÍTIC

Irritació a Alemanya per un nou currículum fals

La diputada Petra Hinz és acusada de mentir durant 11 anys sobre la seva vida acadèmica

La carrera d’una diputada socialdemòcrata del Bundestag s’ha destapat com un autèntic escàndol a Alemanya. Tot i la pausa per vacances, la classe política del país es manté en efervescència per la irritació que provoca la biografia falsificada de Petra Hinz. La parlamentària ha pogut fer política des de Berlín durant 11 anys després de mentir als electors, al Bundestag i al seu partit (SPD) sobre el seu currículum. Tot i haver anunciat que renunciava al seu mandat fa dues setmanes, quan va ser descoberta, encara no ha dimitit.

La delegació de l’SPD a Essen, ciutat on Hinz té el seu districte electoral, li va plantejar un ultimàtum que acabava aquest dimecres. La diputada, però, va enviar-los un correu electrònic ahir matisant que dimiteix de les funcions al partit, però que manté el seu mandat al Bundestag. Hinz, de 54 anys, ha deixat escrit que hi compareixerà “més endavant”.

“Estem al límit de les nostres possibilitats. Un partit no pot retirar el mandat a un diputat”, va recordar el cap de l’SPD a Essen i ministre de Justícia al Rin del Nord-Westfàlia, Thomas Kutschaty, alhora que admetia que militants locals del partit, indignats pel cas, ja han abandonat la formació política.

La carrera de Hinz està plena de mentides, tal com va desvelar un magazín regional. Contràriament al que constava a la seva web, la diputada federal no va fer ni l’examen de selectivitat per accedir a la universitat. Tampoc va cursar estudis de dret ni va completar exàmens estatals en aquest àmbit. Segons va admetre posteriorment el seu advocat, Hinz va acabar el 1983 estudis de formació professional. A mitjan dels 90, va intentar cursar el batxillerat, però no ho va aconseguir per falta de temps. La resta del currículum és tot inventat.

Hinz va anunciar fa dues setmanes que no es presentaria com a candidata a les eleccions del 2017 perquè havia sigut calumniada per una carta anònima d’un extreballador del seu despatx. En realitat ja havia sigut enxampada pel magazín d’Essen. La indignació per la seva mentida és encara més gran per la incomprensió que genera el fet que vulgui quedar-se un any més en el càrrec. Sobre la seva dimissió no hi ha, de moment, més notícies, així que per ara el Bundestag ja li ha pagat aquest agost un sou de 4.305,46 euros. En total, Hinz rebria poc menys de 14.000 euros, segons detalla el Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La diputada socialdemòcrata no ha sol·licitat cita amb el president del Bundestag, Norbert Lammert, fins a mitjan setembre. Un portaveu de la cambra baixa ha exposat que Hinz ha presentat la baixa mèdica però no ha reaccionat a una petició de trucada de l’administració. Segons el diari Bild, estaria ingressada seguint un tractament en una clínica psiquiàtrica.

Diputats molt protegits

El mandat al Bundestag està protegit per la Constitució i els diputats només poden ser obligats a dimitir sota criteris molt rigorosos. Perquè la fiscalia investigui Hinz per falsificació de la vida laboral, el Bundestag ha d’aixecar la immunitat parlamentària. En cas d’una condemna jurídicament vàlida, la diputada podria perdre el seu càrrec. Per a això, el tribunal l’hauria de condemnar a una pena de privació de llibertat de com a mínim un any.

Petra Hinz, de moment, no ha mostrat cap voluntat de dimitir del mandat al Bundestag. Tampoc ho va fer en anys anteriors, quan alguns dels seus col·legues a la cambra baixa van plegar davant les acusacions que havien plagiat les seves tesis doctorals. És el cas de l’exministre de Defensa Karl-Theodor zu Guttenberg, al qual se li va retirar el títol de doctor en dret el 2011 i va dimitir, o el de l’exministra d’Educació i Ciència Annette Schavan, que va renunciar al càrrec el 2013 després que li retiressin el títol de doctora en ciències de l’educació.