L'opositor de Maduro, a l'arribada a Madrid: "Els presos polítics no fugen, s'alliberen"

Maduro es burla de l'exalcalde Ledezma, a qui titlla de "vampir" i vividor

L'exalcalde metropolità de Caracas i opositor veneçolà, Antonio Ledezma, ha arribat aquest dissabte a Madrid procedent de Bogotà després d'escapar-se del seu arrest domiciliari a Veneçuela, deixant enrere un país "sotmès amb la violència del poder" del qual va sortir "amb l'ànima esquinçada". Ledezma, acompanyat de la seva família, ha estat rebut per desenes de simpatitzants i ha afirmat que s'ha sorprès de sentir que havia fugit del seu país. "Els presos polítics no fugen, s'alliberen", ha afirmat a les instal·lacions de l'aeroport de Barajas.

"A Espanya em sento lliure" han estat les primeres paraules que ha pronunciat l'exalcalde metropolità de Caracas en posar els peus al territori espanyol i després d'abraçar la seva esposa, Mitzy Capriles, i les seves dues filles, i l'expresident de Colòmbia Andrés Pastrana.

Ledezma s'ha mostrat decidit a lluitar des de l'altre costat de l'Atlàntic contra el que ha anomenat "el nou home caixa" veneçolà, amb referència al president Maduro, de qui ha dit que "viu en una caixeta d'aliments", i per la llibertat d'un poble "sotmès amb la violència del poder".

Fugida de pel·lícula

Ledezma se'n va anar de Veneçuela aquest divendres en una operació que sembla agafada d'una pel·lícula d'espies. L'exalcalde estava en arrest domiciliari i aquesta setmana havia complert la marca simbòlica dels mil dies tancat. Per celebrar la fita, l'opositor va sortir en direcció Colòmbia per carretera com a primera parada d'un periple que l'ha portat fins a Espanya. Aquest dissabte serà rebut pel president Mariano Rajoy.

L'opositor ha explicat que "va ser una travessa de pel·lícula", amb "més de 29 parades" en controls de guàrdies nacionals i policia del govern. "Però Déu és molt gran, Déu és molt gran", va dir el polític opositor de 62 anys als mitjans a l'aeroport Camilo Daza, de la ciutat colombiana de Cúcuta. Ledezma havia travessat no feia gaire la frontera després de recórrer per diverses carreteres veneçolanes els més de 840 quilòmetres que separen la ciutat de la qual era alcalde i el Pont Internacional Simón Bolívar, pel qual va entrar a Colòmbia.

La primera imatge de Ledezma en recobrar la llibertat en territori colombià va ser publicada pel portal digital veneçolà 'La Patilla'. A la foto es veu un home gran amb una gorra que camina una mica encorbat i amb gest cansat per una terminal de transport. L'estampa d'aquest opositor al chavisme en la instantània recorda la que va commoure el món quan l'1 d'agost va ser tornat durant tres dies a Ramo Verdo per uns agents del Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin) que van irrompre a casa seva de matinada.

Nicolás Maduro ha reaccionat amb ironia a la notícia de la fugida de Ledezma i en un acte oficial ha desitjat tot rient "felicitat" a l'alcalde metropolità de Caracas, a qui s'ha referit com a "vampir", alhora que ha demanat al govern espanyol que no cal que el torni "La vida és un component de moltes coses, però perquè sigui vida cal amor i humor, i d'això en sap bastant el director del Sebin. No tant d'amor com d'humor. Li agrada fer alguns acudits a l'oposició, eh?", ha dit. El president afirma que amb la fugida Ledezma només busca " donar-se bona vida", i l'ha advertit: "Ha quedat pendent el que tu saps , Antonio".