Publicitat
Publicitat

Luz deixarà 'Charlie Hebdo ' perquè no pot "suportar el pes"

"Pensar en cada número què haurien fet els que ja no hi són és esgotador", confessa en una entrevista a 'Libération'

Luz, un dels ninotaires de 'Charlie Hebdo', la revista satírica francesa atacada el passat gener per un escamot jihadista deixarà la publicació el setembre. El ninotaire, que va ser l'autor de la primera portada després de l'atemptat (amb el titular "Tot està perdonat") ho ha anunciat  en una entrevista al diari 'Libération' que acull la redacció del setmanari des que va patir l'atemptat, el 7 de gener. Luz reconeix que se sent "fagocitat pel dol, el dolor i la ràbia i també per la pressió mediàtica". El dibuixant recorda que "després dels atemptats vam haver de tornar a començar molt aviat. Jo necessitava temps, però vaig continuar per solidaritat, per no deixar sol ningú. Però ha arribat un moment que no puc suportar el pes. Cada tancament és una tortura, perquè els altres ja no hi són. Passar-se les nits en blanc preguntant-se que haurien fet Charb, Cabu Honoré i Tinous és esgotador". En l'atemptat van morir 12 persones.

El dibuixant publica dimecres 'Catharsis' un còmic que recorda l'atemptat i els mesos posteriors. Hi reflecteix la por, l'abandonament, la voluntat de viurei la necessitat de dibuixar per superar el trauma. Luz diu que ha decidit abandonar la publicació "com una decisió personal: intento conservar tant com puc el control de la meva vida, sobretot del temps, i encara més després del que hem viscut. S'ha convertit en una de les meves obsessions per recuperar-me: recuperar el control de mi mateix".

Luz explica que ja no se sent inspirat per l'actualitat, que ara viu com "petits fets anodins, que no em criden l'atenció perquè nosaltres hem viscut una cosa gens anodina".

L'anunci arriba després de la polèmica amb Jeannette Bougrab, excompanya de Charb, fundador de la revista mort en l'atemptat. Burgab va retreure a Luz la seva decisió de no dibuixar més caricatures de Mahoma, assegurant el ninotaire "acaba així la feina dels germans Kouachi", els autors de l'atemptat.

Les informacions sobre la crisi de 'Charlie Hebdo' són un degoteig. Dilluns el diari 'Le Monde' publicava una entrevista amb Riss, l'ex-número dos i ara director de la publicació, que respon a les crítiques dels treballadors de la revista, els quals reclamen una cooperativa i també a la polèmica sobre l'amenaça d'acomiadament d'una de les redactores, Zineb El Rhazoui,  que ha rebut amenaces de mort.