Internacional 19/01/2018

Macron confirma que restablirà el servei militar obligatori

Nois i noies d’entre 18 i 21 anys l’hauran de fer durant un mes

Alícia Sans
3 min
Macron, durant la seva visita aquest divendres a la base naval de Toló.

ParísEmmanuel Macron vol que el servei militar obligatori es restableixi a França. El president francès ho ha tornat a confirmar aquest divendres en el seu discurs davant les forces armades a la base naval de Toló, al sud de l’Hexàgon. “Vull tranquil·litzar cadascun de vosaltres”, ha dit adreçant-se en to conciliador a més d’un miler de militars que l’escoltaven. “[Aquest projecte] Es completarà, arribarà a bon port, serà conduït per la totalitat dels ministeris concernits i no simplement pel ministeri de l’Exèrcit [l’equivalent a la cartera de Defensa]”, ha continuat explicant el president. “Hi haurà un finançament 'ad hoc', que no afectarà la llei de programació militar” per als pròxims sis anys –a comptar a partir del 2019– que el govern francès presentarà en els pròxims dies.

Macron ja havia fet aquest anunci a la primavera de l’any passat: la voluntat de restablir el servei militar obligatori va ser una de les seves promeses de campanya. De fet, inicialment, no figurava en el seu programa electoral però l'hi va afegir després que el centrista François Bayrou, partidari d’aquesta idea, s’aliés al seu bàndol, una aliança que va ser clau per a Macron en la cursa cap a l’Elisi.

Si bé en el seu discurs d'aquest divendres el president francès no ha aprofundit en aquest projecte més enllà de confirmar que el manté en peu, sí que en va donar alguns detalls quan era candidat a la presidència. Macron va explicar llavors que el servei militar obligatori que té en ment seria tant per a nois com per a noies d’entre 18 i 21 anys i que tindria una durada d’un mes. També va calcular el seu cost: “Aquest projecte té, esclar, un cost significatiu i l’assumiré”, va declarar el març del 2017.

El cost del projecte

Macron preveia aleshores una inversió inicial de “15.000 a 20.000 milions d’euros” per a les infraestructures i un cost anual de “2.000 a 3.000 milions d’euros”, sense precisar d’on treuria tants diners. Segons la comissió d’Afers Estrangers i de Defensa del Senat, la instauració del servei militar costaria 30.000 milions d’euros a França en cinc anys. A més, la responsabilitat de formar els joves recauria sobre els mateixos militars.

D’aquí, segurament, ha vingut el to moderat d'aquest divendres –i les poques explicacions– davant les forces armades, a qui el projecte suscita nombrosos interrogants i reticències. “Amb la plantilla actual, les forces armades són incapaces d’assegurar això”, declarava un exoficial general a l’emissora France Info. “Ho estem donant tot, a tot arreu, des dels atemptats; caldrà fer un esforç pel que fa a la plantilla”. Ara per ara, no és el que té en ment el president francès: el govern no té previst contractar personal per assegurar l’instrucció al servei militar.

Amb tot, 'Le Figaro' insinuava a principis de mes que Macron podria transformar el servei nacional militar en un “procés ciutadà” que es duria a terme una setmana a l’any a col·legis i instituts. A grans línies i en una primera etapa, els alumnes haurien de consagrar una setmana de l’any principalment a la defensa i la seguretat. Segons el rotatiu, els professors i voluntaris de serveis cívics portarien la batuta. En aquest cas, l’Estat s’estalviaria força més diners que amb el servei nacional militar estàndard, que Jacques Chirac va suspendre oficialment fa onze anys.

stats