AVIACIÓ ÀSIA
Internacional 21/07/2019

Manifestants i policia s’enfronten a Hong Kong

Gas lacrimogen i bales de goma contra les protestes que envolten la seu xinesa

Ara
2 min
Manifestants vestits de negre rebent gas lacrimogen mentre s’encaren amb els antidisturbis, dissabte a Hong Kong.

BarcelonaLa nova mobilització als carrers de Hong Kong va acabar ahir amb enfrontaments amb la policia, que va llançar gas lacrimogen i bales de goma contra els manifestants. Els disturbis van començar quan un grup de manifestants va ignorar el límit imposat per la policia a la marxa i va seguir en direcció a la seu del govern xinès a Hong Kong, contra la qual van llançar ous i diversos objectes. La policia també acusa els manifestants de llançaments contra els agents. En els grafitis escrits en les parets de l’edifici governamental xinès s’hi podien llegir lemes com “La revolució del segle” o “Vosaltres ens heu ensenyat que les marxes pacífiques són inútils”.

Setè diumenge de protesta

Manifestants d’edat avançada amb flors a la mà asseguraven que no marxarien fins que no ho fessin els joves, mentre alguns dels més joves muntaven barricades amb tanques metàl·liques. Els organitzadors de la marxa van xifrar en gairebé mig milió de persones els participants en la manifestació d’ahir, mentre que la policia parlava de 138.000 assistents. Era el setè diumenge consecutiu que sortien al carrer, en el que va començar com una protesta contra una possible llei d’extradició -que pretenia que es poguessin extradir persones detingudes a Hong Kong cap a la Xina continental perquè fossin jutjats allà, on hi ha un sistema judicial sense cap garantia- però que s’ha convertit en un moviment molt més ampli que reclama democràcia a l’illa. Hong Kong manté una certa autonomia gràcies al funcionament que la Xina anomena “un país, dos sistemes”, però el govern hongkonguès depèn totalment de Pequín. Tot i que la cap de l’executiu de Hong Kong, Carrie Lam, ha donat ja per morta la llei d’extradició, els manifestants segueixen sortint al carrer i exigint la seva dimissió, a més de la cancel·lació definitiva de la llei i una investigació sobre la repressió policial.

Violents en suport de la policia

La mobilització s’ha convertit en la pitjor crisi social i política que pateix la ciutat semiautònoma des que va ser entregada pel Regne Unit a la Xina el 1997, més massiva fins i tot que l’anomenada Revolució dels Paraigües del 2014, que reclamava una reforma democràtica, una petició que es manté en la protesta actual.

Però els enfrontaments amb la policia són cada cop més violents. Segons alguns mitjans, dissabte milers de persones van sortir al carrer a manifestar-se en suport de la policia i per denunciar les protestes violentes. Aquell mateix dia la policia anunciava que havia fet “el decomís d’explosius més gran fet mai en el territori”, que vinculaven a les manifestacions contra la llei d’extradició. En l’operatiu van trobar explosius, armes i també pancartes contra la llei d’extradició i samarretes amb eslògans per la independència de l’illa, per la qual cosa van advertir que la manifestació de l’endemà, ahir diumenge, podia ser especialment violenta. Però la majoria dels manifestants, vestits de negre -el color oficial de la protesta-, van utilitzar mètodes pacífics.

stats