Publicitat
Publicitat

Què preveu el pla europeu per acabar amb la crisi de refugiats?

Els líders de la UE acorden injectar diners a Turquia a canvi que Ankara aturi el flux de persones

Els líders de la UE han acordat aquesta matinada de divendres a Brussel·les cooperar econòmicament amb Turquia per aturar la crisi de refugiats.

La cimera s'ha fet  després de la que van fer al setembre, convocada d'urgència, on es van començar a dibuixar les polítiques a seguir en política migratòria i es van evidenciar les friccions entre els socis sobre la qüestió.

El pla europeu per acabar amb el flux de persones que busquen refugi a la UE té tres punts clau:

1. Ajudar econòmicament a Turquia i que Ankara contingui els refugiats

La UE ha acordat accelerar la cooperació amb Turquia, país que fins ara ha rebut gran part del flux de refugiats que han sortit de Síria.

Sobre la taula ha quedat la proposta d'injectar 3.000 milions a Turquia per destinar-los a ajudar els refugiats en aquest país. Per ara, només se n'han pogut fer efectius 500 milions. De la resta, se'n parlarà les pròximes setmanes.

Es tracta, segons va explicar la cancellera alemanya, Angela Merkel, de compensar el que Turquia ha gastat els últims anys de resultes de la crisi de refugiats.

"Volem facilitar la vida dels refugiats que estan a Turquia", ha assegurat el president francès, François Hollande.

2. Donar visats als ciutadans turcs que volen entrar a la UE

Els 28 han analitzat el que Turquia demanava a canvi de la seva cooperació: facilitar els visats als ciutadans turcs per entrar a la UE.

Aquest procés s'accelerarà, segons va dir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, però sense saltar-se "els criteris bàsics", va puntualitzar.

En un pla més general, segons la cancellera Merkel, la UE vol rellançar el procés d'adhesió de Turquia a la UE i obrir nous capítols de la negociació que els últims anys ha avançat molt lentament.

3. Crear un cos de guardafronteres europeu

Els líders europeus van acordar també, a llarg termini, d'un cos de guardafronteres europeu, per terra i mar, que pugui fer front a situacions de crisi. La idea, que aixeca moltes reticències entre els socis, la impulsa sobretot França.

Més enllà de crear aquest cos, la intenció més immediata és la de reforçar l'agència europea de control de fronteres coneguda com a Frontex per tal que pugui actuar quan es detecti un augment de pressió migratòria a la frontera exterior de la UE.