Publicitat
Publicitat

La UE aprova una missió per lluitar contra les màfies d'immigrants a Líbia

Sense una autorització de l'ONU la missió naval europea no podrà intervenir en aigües territorials líbies

Els ministres d'exteriors de la Unió Europea han aprovat aquest dilluns una missió naval al Mediterrani per lluitar contra el tràfic il·legal d'immigrants a Líbia. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, creu que aquest pas accelerarà el mandat del Consell de Seguretat de l'ONU que permetrà implementar plenament l'operació al juny.

La decisió preveu quatre fases per a l'operació: l'intercanvi d'informació i vigilància a alta mar, la captura o desviació de vaixells sospitosos que s'apropin a Europa, i l'adopció de "mesures necessàries" contra les embarcacions. Sense una autorització de l'ONU la missió naval europea no podrà intervenir en aigües territorials líbies ni capturar els vaixells en el seu territori, tal i com preveu la tercera fase de l'esborrany.

Mogherini s'ha mostrat positiva respecte a l'aprovació del mandat que la UE ha sol·licitat a la ONU: "pel que he vist a Nova York, almenys no hi ha una gran resistència política o oposició".

Per la seva banda, la OTAN ha declarat la seva disposició a contribuir a la missió naval que planifica la UE contra les màfies migratòries al Mediterrani si rep una petició, segons ha explicat el seu secretari general, Jens Stoltenberg, abans d'entrar a la reunió.

Més de 50.000 immigrants han creuat el mar mediterrani aquest any per arribar a Europa i uns 30.500 ho han fet a través d'Itàlia. Com a resposta a la crisi migratòria la Comissió Europea ha donat a conèixer un pla acceptar 20.000 refugiats més en els pròxims dos anys. 

L'aportació espanyola 

El ministre d'Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dilluns que Espanya oferirà un vaixell, un helicòpter i un avió de reconeixement, per participar en la missió naval que la UE prepara per lluitar contra les màfies migratòries al Mediterrani.

Margallo ha recordat que Espanya ja té un vaixell a l'agència de vigilància de fronteres, Frontex, i que enviarà un altre per a la missió Tritó al Mediterrani durant juny i juliol.