Publicitat
Publicitat

TERROR A ALEMANYA

Un any preparant la matança de Munic

L’autor del tiroteig de Munic va començar a escriure l’estiu passat un manifest en relació a l’atac

L’atac de bogeria homicida de Munic no va ser espontani. L’autor del tiroteig al centre comercial de la zona olímpica de la capital bavaresa va planejar durant un any el seu atac. Les víctimes, però, no les va triar de manera selectiva, tal com van assenyalar ahir els investigadors. La fiscalia i la policia alemanyes van confirmar, a més, que el tirador, germanoiranià de 18 anys nascut a Munic, estava en tractament psiquiàtric.

David S., tal com s’ha identificat l’autor del tiroteig, va començar a redactar l’estiu passat un manifest en què planificava el seu atac. Sobre el contingut del document els investigadors no donen cap més detall. El que sí que desmenteix la policia és que en l’ordinador del tirador hi hagués el manifest d’Anders Behring Breivik, l’ultradretà noruec que va matar 77 persones a Oslo i l’illa d’Utoya. Aquell assassinat múltiple es va produir fa cinc anys un 22 de juliol, el mateix dia que va escollir David S. per executar els seus plans.

El jove muniquès va començar a planificar la seva matança després de visitar Winnenden, al sud-oest del país, l’estiu passat. En aquesta ciutat pròxima a Stuttgart Tim K., un jove de 17 anys, va causar el 2009 una massacre a la seva antiga escola. Amb l’arma del seu pare va matar 15 persones i va acabar suïcidant-se després d’un tiroteig amb la policia. Segons va confirmar ahir el president de la brigada regional d’investigació criminal (LKA) bavaresa, Robert Heimberger, el tirador de Munic va fer fotos del seu viatge a Winnenden. A la seva habitació es va trobar documentació sobre aquest atac i sobre el de Breivik.

Depressió i “fòbies socials”

Segons les investigacions, David S. estava en tractament mèdic des de feia temps a causa de depressions. Del juliol al setembre del 2015 va estar ingressat en un hospital a Munic. Al seu pis, on vivia amb els seus pares, hi havia documentació mèdica i medicaments. El fiscal en cap de Munic, Thomas Steinkraus-Koch, va afegir que el jove de 18 anys patia “fòbies socials” i que el 2012 va ser víctima d’assetjament escolar. La policia va evitar, però, relacionar directament aquest episodi amb l’atac i va assenyalar que els companys implicats llavors no estan entre les víctimes del tiroteig.

El jove muniquès va matar divendres nou persones i en va ferir diverses més abans de suïcidar-se. La policia considera que el fet que la majoria dels morts siguin adolescents i amb arrels estrangeres és casualitat. El president de la LKA, Robert Heimberger, va corregir, a més, les primeres informacions que apuntaven que David S. havia piratejat un compte de Facebook a través del qual va intentar atraure persones al lloc del crim. El jove sí que va utilitzar un compte de Facebook fals amb fotos i dades d’una altra persona que no coneixia. Des d’aquí va escriure que convidaria a alguna cosa sempre que no fos cara als que anessin a una determinada hora al McDonald’s. Segons les actuals investigacions, però, les persones que van entrar en contacte amb el tirador a través de la xarxa social no figuren entre les víctimes mortals. A més dels deu morts, el nombre de ferits registrat va augmentar ahir a 35, onze dels quals en estat greu.

En el lloc del tiroteig es van trobar 58 casquets de bala, 57 de l’arma que va fer servir David S. i un de la del policia que va disparar l’atacant sense ferir-lo. La revisió de la munició mostra de forma “definitiva” que l’atac va ser perpetrat per un sol individu. No obstant això, un grup especial d’operacions de la policia alemanya va detenir ahir al vespre un amic de 16 anys del tirador, d’origen afganès, que se sospita que podria haver tingut coneixement dels plans de l’autor de la matança. El jove es va comunicar després de l’atac amb la policia, però en un nou interrogatori va caure en contradiccions i ara la fiscalia l’investiga per possible complicitat.

Debat sobre el control d’armes

Ahir també es va saber que el tirador va adquirir una pistola de 9 mm a Darknet, una xarxa secreta d’internet que requereix un software especial. David S. s’hauria comprat una arma d’origen eslovac, que ell mateix hauria reactivat per matar. No hi ha per ara cap indici sobre l’origen de les 300 bales que posseïa. Tot plegat, però, ha contribuït a obrir a Alemanya el debat sobre el control d’armes. Es calcula que al país hi ha 6,5 milions d’armes adquirides i conservades de manera legal i que d’il·legals n’hi ha el triple.

Un jove mata una dona amb un matxet

Un jove de 21 anys va matar ahir amb un matxet una dona i va ferir dues persones més a Reutlingen, a l’estat federal de Baden-Württemberg, al sud d’Alemanya. A l’hora de tancar aquesta edició, la policia havia advertit que el motiu i el rerefons de l’atac encara no s’havien aclarit del tot. D’indicis d’un atemptat terrorista, però, no n’hi havia. El crim es va produir cap a les 16.30 hores prop de l’estació principal d’autobusos de la població. Segons el diari local Reutlinger Generalanzeiger, l’agressió es va produir en un lloc de menjar ràpid. Diversos vianants van ser testimonis de l’atac i van informar la policia que l’home i la dona discutien fortament abans que ell la matés amb un matxet. Bild Zeitung apunta que l’home i la dona, que estaria embarassada, es coneixien. L’agressor va ferir també una altra dona i un home abans de ser detingut per la policia local. Segons fonts policials, l’atacant seria un sol·licitant d’asil de Síria. El jove tenia antecedents: era un conegut de la policia per haver estat implicat en altres delictes de violència.