Publicitat
Publicitat

El carismàtic ministre escindit del Likud té la clau per governar Israel

Netanyahu arrenca les converses per formar govern, que podrien allargar-se fins a tres setmanes

 

"El poder a l'ombra" o 'kingmaker', així és com anomenen ja els mitjans israelians i  internacionals a Moshe Kahlon, l'ex ministre de Comunicacions de Benjamin Neyanyahu, que es va escindir del seu govern i va formar un nou partit, Kulanu. Amb 10 escons, les eleccions d'ahir, dimarts, a Israel l'han convertit en la peça clau per formar govern, però aquest matí de dimecres Kahlon encara no ensenyava les cartes.

Tot el bloc de partits de dreta encapçalat pel Likud, que ha obtingut una clara victòria amb 30 escons, suma 57 escons, de manera que necessita els 10 de Kulanu per superar la barrera dels 61 necessaris per formar govern (d'un total de 120). Amb la formació de Kahlon, Netanyahu podria sumar fins a 67 còmodes escons al Parlament israelià.

De fet, ara per ara, qui té més opcions de formar govern és el victoriós Netanyahu, que aquest matí de dimecres ja ha començat a fer trucades. Segons fonts del Likud, 'Bibi' ha parlat ja amb els líders de Kulanu, de Llar Jueva (8 escons), Shas (7), Yisrael Beitenu (6) i d'UTJ (6). El comunicat del partit apuntava que el procés per configurar un nou executiu podria durar fins a tres setmanes.

Així, doncs, sembla que Netanyahu ha descartat, de moment, l'opció d'un gran govern d'unitat nacional amb la Unió Sionista, com li demanava durant la nit electoral el president d'Israel, Reuven Rivlin. 

L'altre bàndol, però, ho té més difícil per formar govern, ja que a més de necessitar Kulanu també li caldrien els diputats de la nova formació arabo-israeliana Llista Unida, que ha obtingut 14 escons. La Unió Sionista d'Isaac Herzog i Tzipi Livni s'ha quedat amb 24 escons. Les seves aliances segures són els esquerrans de Meretz (4) i els centristes laics de Yesh Atid (11) de manera que sumaria uns escassos 42 escons.

Ara bé, si aconseguís sumar la Llista Unida ja tindria 53 escons, i, així, els 10 de Kulanu podrien donar-li el govern israelià per un escàs marge (63). La Llista Unida havia rebutjat en campanya formar part de cap coalició amb Herzog, però durant la nit electoral d'ahir, dimarts, es va obrir a aquesta possibilitat en cas que fos l'única opció "per evitar que Netanyahu i la dreta formin govern". Ahir, els seguidors d'aquesta nova coalició de partits àrabs (la població àrab a Israel és del 20%) celebrava que per primer cop tindran representació a la Knesset, el parlament israelià.

En un o altre govern, mitjans israelians donen ja per segur que Moshe Kahlon serà el proper ministre de Finances. El carismàtic líder de Kulanu ha centrat la seva campanya en els temes econòmics i en la gran pujada del cost de la vida al seu país, un problema que les enquestes electorals destacaven com el més important a ulls dels electors, tot i que els bons resultats del Likud fan dubtar que el vot hagi anat finalment en aquest sentit.

La focalització del partit de Netanyahu en els temes de seguretat i el seu gir cap a la dreta els últims dies de campanya, quan va prometre fins i tot que no hi haurà un estat palestí mentre ell sigui primer ministre, van eixamplar la distància entre Kahlon i el seu antic partit. Tant, que alguns mitjans, com el Haaretz, deien que aquestes declaracions del primer ministre israelià deixaven el líder de Kulanu una única opció: pactar amb Herzog.

"Estem molt i molt satisfets", ha dit Kahlon aquest matí de dimecres, sense revelar encara si donarà suport a Netanyahu. "Kulanu ja ha enarborat la bandera social, i en les negociacions exigirem solucions al problema de l'habitatge i l'encariment de la vida", ha afirmat. "Netanyahu m'ha trucat i m'ha dit que és seriós en les seves intencions d'impulsar una política social", ha afegit.