Internacional 29/06/2018

Un centenar de migrants moren en un altre naufragi al Mediterrani

Open Arms diu que Itàlia no va sol·licitar la seva intervenció tot i que era a prop de la pastera

Ara
3 min
Guardacostes libis sostenen els cadàvers de tres nadons morts en el naufragi davant de les costes líbies.

BarcelonaMentre a Brussel·les se celebra la cimera especial de la Unió Europea sobre la crisi migratòria, els naufragis al Mediterrani no s'aturen. Tampoc les morts. Segons ha confirmat aquest divendres ACNUR, un centenar de migrants han mort en aigües del Mediterrani central, a poques milles de la costa líbia, quan intentaven arribar a Europa.

Segons la guàrdia costera líbia, l'embarcació havia sortit des de la platja de la ciutat de Qarabuli dijous a la nit, i hi viatjaven uns 120 migrants, majoritàriament procedents de països subsaharians però també marroquins i iemenites.

"De moment s'han recuperat els cadàvers de tres nadons", ha explicat la guàrdia costera local, que ha dit que "unes 16 persones van ser rescatades encara amb vida, tots homes joves".

La resta de migrants, entre els quals hi havia dos nadons més, tres nens menors de 12 anys i una dotzena de dones, no han sigut localitzats. I això, en aquests tipus de naufragis, significa que probablement molts d'ells han mort ofegats.

Sembla que després d'un problema tècnic al motor part de la nau es va incendiar.

'Open Arms' no pot intervenir

L'ONG badalonina ha denunciat aquest divendres a través del seu director, Oscar Camps, que, tot i haver rebut l'avís d'aquesta emergència, no els han deixat intervenir. "No és el primer cop que ens passa. Fa unes setmanes que ens estan negant dur a terme qualsevol rescat", ha dit Camps en un vídeo publicat a Twitter.

"El que realment ens indigna no és només la mort d'aquestes persones innocents, sinó que ni Itàlia ni ningú compti amb nosaltres per intervenir", ha afegit Camps, que critica que de cop Itàlia i Europa ha començat a ignorar-los, amb les greus conseqüències que aquesta decisió té en les vides que moren al Mediterrani. "Des que no ens avisen, diverses persones –com les d'aquest divendres– han mort a poques milles d'on érem nosaltres", ha insistit el fundador d'Open Arms. "És una vergonya, és indignant, i algú ha d'afrontar la responsabilitat", ha reiterat el mateix Oscar Camps.

Aquest dijous el director d'Open Arms explicava a l'ARA: "La Unió Europea està utilitzant el patiment d'aquestes persones per negociar i aconseguir objectius polítics. Les tracten com a moneda de canvi".

En els últims mesos Itàlia i la Unió Europea han obviat les ONG que hi ha al Mediterrani, a qui ha perseguit en diverses ocasions. Al mateix temps, han potenciat les seves relacions amb Líbia perquè aquest país –un estat fallit, on diversos grups armats extorsionen, segresten i torturen els migrants– aturi les sortides pel Mediterrani.

“Salvini i la UE ens volen fer creure que s’ha de donar suport als libis, un país que vulnera sistemàticament els drets humans, i més en el cas dels migrants”, denunciava a l'ARA fa uns dies Oscar Camps.

La frontera més letal

El d'aquesta matinada significa l'enèsim naufragi al Mediterrani, una frontera letal. Segons dades de l'Organització Internacional per a les Migracions, més de 15.000 persones han perdut la vida al mar mentre intentaven arribar al Vell Continent. Això són només xifres oficials: moltes persones moren oblidades sense que ningú les registri enlloc.

En els últims anys, Líbia s'ha convertit en el país principal des d'on els migrants inicien la seva travessia pel Mediterrani. A l'estiu, amb el bon temps i la millora de l'estat del mar, les sortides es multipliquen.

Un grup de migrants abans de ser rescatats.

En el que portem d'any, i tal com assegura l'OIM, més de 16.000 persones han aconseguit arribar a terra europeu a través del Mediterrani. Més de 600, però, han mort ofegades mentre ho intentaven.

stats