Publicitat
Publicitat

Els ministres d'exteriors de la UE acorden lluitar contra els traficants d'immigrants

El pla de tres fases EU Navfor Med pretén reunir i intercanviar informació sobre les màfies, capturar les seves embarcacions i inutilitzar-les

Els ministres d'exteriors de la Unió Europea (UE) han aprovat aquest dilluns la primera fase d'una nova operació naval al Mediterrani per lluitar contra les màfies que trafiquen amb immigrants que intenten arribar a Europa.

Aquesta primera etapa de la missió EUNav for Med s'ha aprovat sense discussió ja que els representants dels països membres ja van acordar aquesta mesura la setmana passada.

"Que quedi clar que l'objectiu no són els immigrants, son els que s'estan lucrant amb el tràfic il·legal de persones" ha declarat la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini.

Ha demanat també, fixar-se en la situació en que es troben els països i que "s'actuï a l'arrel del problema".

Un pla de tres fases

La seva primera fase consisteix en intercanviar informació i patrullar per alta mar per detectar els traficants.

La segona part del pla pretén abordar, capturar o desviar els vaixells sospitosos que s'aproximen a Europa en el cas que no s'identifiquin amb cap bandera o es tingui el permís del país que identifica la nau.

La tercera i última implicaria prendre les mesures oportunes contra les embarcacions per destruir-les o deixar-les no operatives.

La UE ja ha sol·licitat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides una resolució per a poder dur a terme totes les parts del pla.

Centrats en Líbia

Segons fons comunitàries consultades per EFE, la fase aprovada avui no implica accions que necessitin el recolzament de la ONU ni el consentiment de les autoritats de Líbia.

Aquest país, que travessa una profunda crisi política, és el principal punt de partida de les embarcacions que les màfies fan servir pel tràfic de persones.

Actualment te un govern reconegut internacionalment a Tobruk i una altre de rebel a Trípoli. La UE considera important que totes dues parts es pronunciïn sobre la missió que es vol iniciar.