Publicitat
Publicitat

Sense notícies de l'MH370 un any després

Malàisia espera la resolució d'un dels majors misteris de l'aviació comercial

Ni una pista, ni un rastre. L'MH370 de Malaysia Airlines va desaparèixer avui fa un any amb 239 persones a bord. Res més es va saber de la sort de la tripulació i els viatgers. Ni tan sols ha aparegut ferralla de l'enorme Boeing 777 que aquell dia va desaparèixer mentre sobrevolava el golf de Tailàndia camí de Pequín i després d'haver-se enlairat de Kuala Lumpur.

Malàisia viurà avui el primer aniversari de la desaparició sense actes oficials i sense cerimònies en els principals temples religiosos de Kuala Lumpur. "Només celebrarem un acte privat", va assenyalar a Efe la portaveu de premsa de l'aerolínia malàisia Malaysia Airlines, un any després del sinistre i en el qual moltes famílies encara senten les ferides obertes i frustració per la falta de respostes.

Tant l'aerolínia com el Departament d'Aviació Civil malaisi han mantingut una actitud opaca, potser per evitar els problemes de comunicació que han minat la seva relació amb els familiars i amics dels ocupants del vol MH370.

Des dels primers dies del sinistre, els familiars van mantenir enfrontaments amb l'aerolínia perquè consideraven que no eren informats totalment de les investigacions.

Tot i que encara hi ha certa divisió entre algunes famílies dels desapareguts i Malaysia Airlines, l'aerolínia també recordarà demà als 13 tripulants que anaven en el vol amb una cerimònia privada.

La desaparició de l'avió va aprofundir la crisi financera que patia ja Malaysia Airlines i va crear un misteri sense resoldre, després d'un any de recerca de restes a l'oceà Índic, on es creu que es va estavellar l'avió.

Les famílies exigeixen respostes, però els experts coincideixen majoritàriament en que primer cal trobar restes o proves per poder aclarir què va passar.

De fet, al principi els investigadors van apuntar que l'aparell s'havia estavellat al mar però una empresa de satèl·lits va revelar que havia detectat l'emissió de senyals en les set hores següents a la seva desaparició.

Es creu que el pilot va donar girs i va arribar a canviar la seva trajectòria prevista i segurament l'aparell va caure quan es va quedar sense combustible als dipòsits. La vida dels dos comandants va ser sotmesa a exhaustius anàlisis per intentar determinar si la desaparició es podria deure a una decisió personal d'acabar amb la seva vida i la dels seus acompanyants, ja que no van activar cap dispositiu d'alerta. Però aquesta línia tampoc no va reeixir.

L'MH370 és, per a desesperació de les famílies, un dels grans misteris de l'aviació comercial.