Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

La cúpula de seguretat republicana es rebel·la contra Donald Trump

Més divisió al Partit Republicà

Mig centenar de republicans, ex alts càrrecs de seguretat nacional i afers exteriors en anteriors administracions -des del mandat de Richard Nixon fins al de George W. Bush-, han publicat una carta en què expressen la seva oposició a la candidatura de Donald Trump. No és habitual que aquest tipus d’experts baixin a l’arena política i es manifestin de manera tan clara i definida contra el seu candidat. Al text asseguren que Trump és “un perill” i que “no està qualificat per ser comandant en cap”, i que si es converteix en president “posarà en risc la seguretat nacional i el benestar dels EUA”.

Així mateix, critiquen la “falta de caràcter, valors i experiència” del magnat. Però no es tracta només de falta d’experiència. Altres presidents, com Bill Clinton o el mateix Barack Obama, van arribar al Despatx Oval sense coneixements avançats sobre política exterior. El problema, destaquen els signants, és la falta d’interès que ha demostrat Trump a l’hora de “formar-se sobre l’interès nacional dels EUA, els seus complexos desafiaments diplomàtics, les seves aliances indispensables i els valors democràtics en què es basa la seva política exterior”. Les dures paraules transcendeixen la crítica i fan preveure que en una hipotètica presidència republicana Trump no tindria l’assessorament d’aquests experts en seguretat nacional.

Malgrat que la carta no dóna suport explícit a la candidatura de la demòcrata Hillary Clinton, els signants asseguren que “Trump no és la resposta” als dubtes que genera l’ex secretària d’Estat. Com a conclusió, adverteixen que si Trump arriba a la Casa Blanca “serà el president més irresponsable de la història dels Estats Units”.

La culpa sempre és de Washington

Donald Trump ha demostrat repetidament que no encaixa bé les crítiques. En aquest cas, la seva resposta ha sigut qualificar els crítics com “l’elit fallida de Washington que intenta aferrar-se al poder”. El magnat ha definit els experts republicans com els arquitectes de la invasió de l’Iraq i els responsables de les seves conseqüències: “Són els responsables de la mala situació en què es troben els Estats Units”.

D’aquesta manera, Trump aprofita qualsevol crítica per denunciar un boicot de l’elit política del país i, així, espera poder reforçar el seu votant més antiestablishment i contrari a l’elit de Washington.