Publicitat
Publicitat

La tensió es torna a disparar entre Moscou i Kíev per Crimea

El foc de les acusacions i els retrets entre Rússia i Ucraïna s’ha tornat a encendre aquesta setmana. L’origen de tot plegat ha sigut una suposada operació de sabotatge de les infraestructures vitals de la península de Crimea duta a terme pels serveis d’intel·ligència ucraïnesos, que Rússia diu que va frustrar.

En total hi va haver, segons Moscou, dos intents de “sabotatge” -les matinades del 7 i el 8 d’agost- a través d’accions “terroristes” que es van frenar a temps, unes operacions que el govern de Kíev va negar categòricament. Però Rússia manté l’acusació i ahir va alertar que “jugar amb foc no acaba bé” i que són fets que “no quedaran impunes”. El president rus, Vladímir Putin, va reunir ahir els seus assessors de seguretat per analitzar la situació, mentre que el president ucraïnès, Petró Poroixenko, va decidir reforçar l’alerta al front de combat amb Crimea, una península que Rússia es va annexionar el 2014 però que Occident i l’ONU continuen considerant territori ucraïnès.

Putin, intransigent

“No deixarem passar incidents com aquests”, va assegurar el president Putin, que va acusar Kíev de dur a terme “jocs perillosos”. El seu homòleg ucraïnès també va fer servir paraules molts dures contra les acusacions de Moscou -les va qualificar de “cíniques”- i va dir que tot plegat respon a la voluntat final de Rússia d’incrementar la seva presència militar a la península de Crimea. “Són fantasies que els russos fan servir com a pretext per llançar noves amenaces militars a Ucraïna”, va concloure Poroixenko, que va obrir consultes sobre la qüestió al Consell de Seguretat de l’ONU.