Política 18/10/2018

El Sipaag critica la contractació del personal de relació especial per part del Govern

El sindicat critica que molts assessors han acabat exercint de coordinadors de departament

Ara Andorra
3 min
El Servei de Tràmits de Govern. / Arxiu ANA

Andorra la VellaEl Sindicat de personal de l'administració general (Sipaag) ha denunciat aquest dijous "els greus incompliments de les lleis i la manca de respecte dels drets dels funcionaris i agents de l'Administració que s'han produït durant les dos últimes legislatures amb la contractació de l'anomenat personal de relació especial” o "assessors". El sindicat ha argumentat, mitjançant una nota de premsa, que "la major part dels funcionaris i agents de l'Administració hem vist com persones vingudes de fora de l'Administració, sense necessitat de superar cap concurs, ocupaven llocs de treball de comandament que, per llei, han de ser ocupats per directors o caps d'àrea, és a dir, per funcionaris o agents de l'Administració".

El Sipaag ha destacat que, de vegades, la contractació d'aquest personal ha estat notícia als mitjans de comunicació o, fins i tot, "han estat objecte de preguntes parlamentàries per part de l'oposició, com a conseqüència dels salaris que perceben, en alguns casos molts superiors als dels càrrecs polítics, però, potser per desconeixement, no s'ha parlat mai de les funcions que desenvolupen".

Segons l'article 8 de la Llei de la Funció Pública, el personal de relació especial és "aquell que presta, amb caràcter de confiança, serveis d'assessoria o d'assistència al cap de Govern i als ministres, al president del Consell Superior de la Justícia i als cònsols". El Sipaag puntualitza que "la Llei no els confereix cap altra funció". El sindicat considera que des que Demòcrates per Andorra (DA) va començar a governar, una bona part dels assessors es van convertir en "coordinadors", "amb títol reconegut i publicat al BOPA o sense", ha afegit.

El Sipaag ha argumentat que "l'assessor amb funcions de coordinador és una figura inventada pel Govern, que no es troba recollida en cap llei ni reglament i que serveix als ministres i al cap de Govern per nomenar, de forma totalment arbitrària, la persona que ells desitgin, pagar-li el salari que vulguin i dotar-la de funcions de direcció d'un departament o d'una àrea, prescindint dels funcionaris i agents de l'Administració que, segons la Llei de la Funció Pública, són els que realment han de desenvolupar aquestes funcions". A més, el sindicat també ha criticat que molt d'aquest personal és estranger, i, per tant, desconeix el funcionament del país i de l'Administració i comet errors.

Una altra acusació del Sipaag és que, en algunes ocasions, "els ministres han arribat a delegar en els assessors o coordinadors la signatura dels actes administratius" i han permès publicar-ho al BOPA, i n'ha posat alguns exemples: la coordinadora del Departament de Funció Pública, en l'assessora del Departament d'Ocupació i Treball o la coordinadora del Departament d'Afers Socials. Quant a aquest últim càrrec, el Sindicat de personal de l'administració general ha subratllat que "es tracta d'una agent de l'Administració de nacionalitat estrangera que, per raó de la seva nacionalitat, no podia ser directora". L'article 17 de la Llei del Govern diu que les delegacions de funcions, com delegar una firma, es poden fer únicament a secretaris d'Estat i a alts càrrecs de l'Administració.

El Sipaag també ha lamentat que moltes de les relacions especials contractades no es publiquen al BOPA, "incomplint així la Llei del pressupost. A títol d’exemple, diversos juristes (batlle, exbatlle, advocats...) han prestat, durant períodes de gairebé dos anys, funcions de comandament al Departament de Justícia i Interior sense que mai fos publicat l'edicte de contractació al BOPA, com tampoc ha estat publicat l'edicte de contractació de la persona que assumeix funcions de cap del Gabinet Jurídic, però que és conegut per molts, ja que en el seu dia va omplir pàgines de diaris pel seu salari desorbitat".

Segons l'organisme que representa el personal de l'Administració, el Govern ha trobat les "fórmules" per "trepitjar les lleis, col·locar amics o coneguts, menysprear els funcionaris, els agents de l'Administració i també el conjunt dels andorrans". Per tot això, el Sipaag ha exigit que "es respecti el dret que tot treballador [de l'Administració] té a la promoció per mitjà del treball".

stats