Societat 08/04/2021

Fumata negra sobre la mobilitat amb Catalunya

El Govern i la Generalitat no arriben a un acord sobre la mobilitat i s’emplacen a prendre una decisió divendres

ANA
2 min
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença d'aquest dijous al vespre

Andorra la VellaEl Govern continua sense arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a la limitació de la mobilitat. Malgrat les reunions celebrades al llarg d'aquest dijous, encara no s'ha arribat a una entesa per determinar si els ciutadans del Principat podran transitar per territori català i espanyol, i a la inversa, un cop entri en vigor el confinament comarcal de Catalunya a partir d'aquesta mitjanit. El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per explicar que "malauradament, encara no hem arribat al final del camí". És per això que ha posat en relleu que "fins demà al matí no serem capaços de dir si el nostre criteri ha pogut prevaldre o si una interpretació dispar és la que preval per a les autoritats catalanes i espanyoles".

El cap de l'executiu ha manifestat que Andorra disposa "d'arguments prou sòlids" per defensar el seu posicionament, "però de poc serveix que nosaltres ho defensem si no els comparteix el govern espanyol i la Generalitat" que, en definitiva, són qui tenen la tutela de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, "que seran qui vetllaran pel compliment d'aquestes normes".

La solució final a la qual s'arribi estarà fonamentada en "raonaments jurídics associats a raonaments sanitaris", tenint en compte que aquests darrers "no poden desvirtuar el que estableix una norma jurídica, perquè en un Estat de Dret les normes jurídiques estan per aplicar-se tal com estan establertes". Tot i això, ha argumentat que "fins i tot les normes jurídiques, per molt clares que vulguin ser, sempre són susceptibles d'interpretació, i això és el que hem estat treballant durant tot el dia d'avui, posant cadascú de nosaltres els arguments que legítimament creiem que hem de defensar".

Amb tot, la posició del Principat és que "aquesta lliure circulació s'ha de preservar", no només pels interessos econòmics que això suposa pel país, sinó "perquè estem convençuts que la norma diu el que diu i això és el que defensarem". Tot i això, ha assegurat que no s'impulsarà cap campanya turística per afavorir l'arribada de visitants en massa al Princiapt. Així mateix, ha reconegut que, evidentment, "altres interpretacions són possibles, lògiques i raonables", i més tenint en compte la "multiplicitat d'interlocutors" que han d'intervenir per arribar a un acord.

De cara a la solució final, Espot ha indicat que, el que s'ha de traslladar a la ciutadania és "un missatge clar i a llarg termini", ja que "no podem anar dient coses que siguin contradictòries". "Si per alguna cosa ens ha de servir aquesta situació és per enfortir els canals de comunicació", ha dit, recordant que "nosaltres hem de parlar amb tothom i que tothom comparteixi la mateixa decisió perquè és la garantia que els nostres ciutadans i ciutadanes tinguin unes idees clares" i sense dubtes a l'hora de viatjar.

stats