Internacional 29/11/2015

Enfrontaments a París entre manifestants contra el canvi climàtic i la policia

Els antidisturbis han llançat gasos lacrimògens contra uns 200 manifestants a la plaça de la República

Gerard De Josep
3 min
La policia dissol amb gasos la manifestació contra el canvi climàtic a París. FRANÇOIS GUILLOT / AFP

BarcelonaVestits d'àngels i pancartes que diuen que el "carbó mata"; parells de sabates i disfresses d'ós panda: mil i una maneres per protestar contra l'escalfament global. Així ha arrencat aquest diumenge la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP21) a París, i ja s'han viscut els primers disturbis entre manifestants i la policia, que ha llançat gasos lacrimògens i ha carregat per dissoldre una concentració de centenars de persones a la plaça de la República.

La capital francesa acull aquesta cimera amb màxima tensió després dels atemptats jihadistes del 13 de novembre que van portar el govern a decretar l'estat d'emergència encara vigent. S'han prohibit les manifestacions a la ciutat, i una bona colla d'organitzacions han buscat alternatives per defensar el seu dret a protestar.

Milers de sabates omplen la plaça de la República de París, en una manifestació organitzada per Avaatz, en símbol de les persones que avui tenen prohibit manifestar-se. REUTERS

Primer, s'ha fet amb més de 10.000 sabates, fins i tot unes enviades pel papa Francesc, que han cobert una part de la plaça de la República per simbolitzar la impossibilitat d'organitzar manifestacions. Més tard, gairebé la mateixa quantitat de gent es donava les mans i formava una cadena humana d'uns 3 kilòmetres al llarg la capital. "És un moment perquè tothom es doni les mans arreu el món", ha dit llavors Iain Keith, el director de la campanya i membre d'Avaaz. Tot plegat transcorria pacíficament fins que s'ha desfet la cadena i els policies han carregat contra uns 200 manifestants que quedaven a la plaça. Alguns d'ells anaven emmascarats.

Les pancartes no només protestaven per l'escalfament global, també reclamaven més democràcia. Immediatament, les forces de seguretat han desplegat bona part del seu potencial i han pres la zona. "Hi havia molta tensió per les dues parts, però és difícil saber qui ha començat. Algun manifestant ha llançat ampolles i de seguida han començat els trets de gasos lacrimògens i granades ensordidores", ha relatat a l'agència Efe Nicolás, un manifestant de 31 anys. "Hi havia més policies que manifestants".

La policia llança gasos lacrimògens contra els manifestants a la plaça de la República. REUTERS

'Protegiu el clima i no la capital', i 'Estat d'emergència, estat policial, no ens robareu el dret a manifestar-nos', són alguns dels lemes que s'han pogut sentir, segons han recollit el rotatiu francès 'Le Monde' i l'agència Reuters. A hores d'ara s'han detingut ja al voltant de 200 persones.

La prohibició a les grans concentracions ja havia estat criticada per moltes organitzacions socials, que hi han vist més motius polítics que de seguretat al darrere. Només els últims dies, la policia ha ordenat l'arrest domiciliari de fins a 24 activistes ecologistes amb l'argument que eren sospitosos de planejar protestes violentes.

Un moment de la manifestació contra el canvi climàtic / CÈLIA ATSET

A la vegada, a tot al món, s'hi han organitzat més de 2.000 actes de protesta, en ciutats com Sao Paulo, Nova York i també Barcelona aquest matí. Arreu del món, desenes de milers de persones des de Sidney fins a Londres s'han unit en un dels dies més importants de la història per l'activisme contra el canvi climàtic. 'No hi ha un planeta B', era el clam global.

stats