Retornen les transferències de BPA fetes divendres

Les ordres que es van donar dijous sí que s'han fet efectives, però els imports superiors a 2.500 euros transferits divendres a altres entitats del país s'han retornat aquest dimarts al compte d'origen

Diversos clients de Banca Privada d'Andorra han denunciat que les transferències que van ordenar divendres passat a altres bancs del país no s'han fet efectives, i que de fet, aquest dimarts han retornat als comptes d'origen. L'INAF va comunicar divendres que treballava perquè totes les transferències fetes fins aleshores fossin efectives aquest dilluns, però aquest dimarts no es van veure realitzades.

Les transferències de diners procedents de BPA efectuades abans de divendres a altres entitats del país ja es van fer efectives, però en canvi les que es van ordenar el mateix divendres han estat aturades. Durant el cap de setmana i dilluns els diners no han estat en els comptes d'origen ni en els de destí, i aquest mateix dimarts s'ha realitzat el retorn de les transferències superiors a 2.500 euros als comptes d'origen.  

De moment l'INAF no s'ha pronunciat al respecte, però diversos clients han confirmat que se'ls han retornat les transferències fetes divendres i que per tant només els queda poder retirar l'efectiu en quantitats de fins a 2.500 euros. El que denuncien els clients, però, és que les ordres es van donar amb anterioritat al decret limitador, i per tant, consideren que s'haurien de fer efectives.

Reacció dels treballadors

D'altra banda, aquest divendres es van reunir els treballadors de BPA amb la directora de l'INAF, Maria Cosan i els administradors de l'entitat en una trobada en què els empleats van manifestar la seva preocupació i fins i tot indignació. Els treballadors denuncien que la setmana passada se'ls va demanar tranquil·litat i que no retiressin els fons de l'entitat per no inquietar encara més els clients, i actualment es troben amb una manca d'informació sobre el seu futur, amb la limitació de retirada d'efectiu, i a més havent de donar la cara davant els clients preocupats.

Així, els treballadors han nomenat 11 representants sindicals i busquen representació legal per poder-se defensar en cas que la liquidació de l'entitat es faci efectiva.

Tot i que la directora de l'INAF va assegurar als treballadors de BPA que cobraran a final de mes, la sensació és de desconfiança i por.

LA CEA manifesta confiança en les institucions

De la seva banda, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha emès un comunicat en què manifesta la seva "total confiança i suport a les institucions del nostre estat de dret i al sistema financer del país". Així ho ha acordat la Junta Directiva en uns sessió extraordinària celebrada aquest dimecres, en la qual s'ha decidit no valorar la situació fins que es constitueixi el nou Consell General i es pugui actuar a nivell legislatiu.