Política 21/02/2018

Els joves s'arrisquen amb temes "punyents" que també afecten els adults

Aconseguir la doble nacionalitat, crear un centre de tractament d'addiccions o fomentar la igualtat de gènere són alguns dels debats que els aspirants a consellers generals volen convertir en llei

C. G.
3 min
Una de les comissions de treball del Consell General dels Joves. / C.G.

Andorra la VellaLes polèmiques sobre la decisió de quins temes s'han de debatre en el si del Consell General dels Joves, com la del 2014 quan els consellers demòcrates van decidir eliminar la qüestió de l'avortament, han quedat enrere. Les proposicions de llei escollides són ara les més votades o amb les que més identificades se senten els joves, tal com ha recordat el conseller demòcrata Josep Anton Bardina. Per tot plegat, els temes tractats en aquesta 16a edició són "punyents", i traspassen l'esfera juvenil per afectar a tota la societat en general, ha plantejat el president de la comissió legislativa d'Educació, Recerca, Cultura i Esports (que s'encarrega de gestionar aquest Consell de Joves), Ferran Costa.

Entre els temes que susciten més interès, la possibilitat de tenir la doble nacionalitat, la creació d'una llei per garantir la igualtat de gènere o l'impuls d'un centre de tractament i prevenció d'addicions, entre aquestes a les noves tecnologies. Tots ells temes "molt sensibles a la nostra realitat quotidiana", ha resumit Bardina, i que a més alguns d'ells també estan a "l'agenda política" dels consellers 'adults', ha recordat el socialdemòcrata Pere López. Bardina, Costa i López són els presidents de les tres comissions que aquest dimarts al matí han començat a treballar amb les proposicions de llei. Totes elles seran debatudes el proper dimecres, 7 de març.

"Sovint quan viatges tens problemes amb la duana", ha plantejat Mohamed Douhri, alumne de 14 anys del Lycée Comte de Foix i membre d'una de les comissions; per això "demanem dues nacionalitats". I de quina manera? Que la primària sigui l'andorrana i que el vot s'exerceixi només al país on s'estigui residint. Així mateix, els joves consellers també han debatut sobre la possibilitat d'incloure a la proposició de llei la reducció de l'accés a la nacionalitat andorrana dels 20 als 15 anys de residència, i fer més fàcil l'examen que s'ha de superar per aconseguir-la.

Pel que fa la proposició de llei per crear un centre de tractament d'addicions, una de les seves impulsores, l'Alba Garcia també del Lycée, ha manifestat que som davant "d'un problema real" que va "a l'alça", no només pel que fa al consum de drogues sinó també addicions relacionades amb les noves tecnologies, com el telèfon mòbil o les apostes per Internet. Per això creuen important que Andorra disposi d'un centre d'aquestes característiques, perquè els joves no hagin de marxar del país a tractar-se.

També dins d'aquesta llei, es volen incloure aspectes de prevenció, ja que els joves constaten que les campanyes actuals "no són del tot suficients ni resolutives", ha plantejat Costa. Així, s'han debatut "maneres més innovadores" per ajudar en la conscienciació i prevenció.

Una altra de les proposicions de llei destacades, i que de fet també s'està treballant al Consell General, és la que defensa la igualtat de gènere. Xavier Rodríguez, alumne de l'escola andorrana de Santa Coloma, ha reconegut que en certs àmbits laborals, polítics i de la vida quotidiana "encara existeix discriminació i desequilibri". Dins la llei s'han proposat accions com campanyes de conscienciació, xerrades i fins i tot règims sancionadors per als qui incompleixin la llei en termes de discriminació de sexe.

Els joves han celebrat que facin iniciatives com aquesta, que els permeten conèixer de primera mà la política. "Som el futur i hem de donar un pas endavant i dir la nostra", ha defensat Rodríguez. "Està molt ben organitzat, jo vindria tots els anys si es pogués!", ha assegurat Douhri.

Altres temes tractats a les comissions són una proposició de llei per a la promoció de l'esport-estudi, una sobre els drets d'asil i una per reduir el consum de drogues entre els adolescents i joves.

stats