Publicitat
Publicitat

L'Estat Islàmic entra al conjunt monumental de Palmira

Fins ara no hi ha evidències de destrucció d'antiguitats. L'EI controla també la presó i la base militar en un punt de gran valor estratègic

Els combatents de l'Estat Islàmic (EI) han entrat a les antigues ruïnes de Palmira després de prendre el control de la ciutat siriana, però fins ara no hi ha evidències que s'hagin destruït antiguitats, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans. L'avanç amenaça els imponents vestigis romans de fa més de 2.000 anys, declarat patrimoni de humanitat per la Unesco. A més, Palmira és un dels jaciments arqueològics més importants del Pròxim Orient des del neolític. Els responsables de patrimoni sirians han pogut traslladar algunes estàtues i peces del museu.

Els jihadistes han controlat la presó de Tadmur, on han estat presos milers d'opositors al règim sirià, i la base de l'aviació de la ciutat, confirma Rami Abdulrahman, president de l'ONG que monitoritza la guerra des de Londres, amb una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny.

En un comunicat emès a Twitter, l'EI assegura que controla tota la ciutat, incloses les instal·lacions militars, i que les tropes del règim s'han retirat després de patir nombroses baixes. L'observatori calcula que han mort un centenar de combatents pro govern.

El triomf sobre Palmira és estratègic per a l'EI, tant per la ubicació estratègica de la ciutat a la carretera entre Damasc i Deir al-Zor com per la connexió amb la frontera iraquiana. També és la primera ciutat que els jihadistes arrabassen al règim sirià: fins ara s'han concentrat a prendre als rebels territori que ja havien alliberat del control del règim.

És la primera vegada que l'Estat Islàmic ha pres el control d'una ciutat directament de les forces militars i aliats sirians.
El grup musulmà sunnita ultralínia dura ha destruït antiguitats i monuments antics al veí Iraq i es tem que podria devastar ara Palmira, un dels llocs del patrimoni mundial antics més importants al Pròxim Orient.

L'ofensiva sobre la ciutat, que va començar fa una setmana, és part d'un avanç cap a l'oest per l'Estat Islàmic que se suma a la pressió sobre l'exèrcit, que també han perdut terreny recentment al nord-oest i el sud. La caiguda de Palmira es produeix pocs dies després que l'Estat Islàmic ocupés Ramadi, capital de la província d'Al-Anbar, al veí Iraq, de manera que han assestat un cop dur als esforços dels Estats Units per derrotar el grup radical.