Publicitat
Publicitat

Dos milions de parelles xineses demanen permís per tenir un segon fill

La xifra correspon al 2015, l'últim any amb restriccions de la política de fill únic

Dos milions de parelles xineses van sol·licitar tenir un segon fill el 2015, últim any en què es va aplicar la "política del fill únic", segons han informat avui les autoritats nacionals encarregades de les polítiques de planificació familiar amb dades que mostra l'agència oficial Xinhua.

La xifra dobla la registrada el 2014, any en què ja es va relaxar àmpliament la "política del fill únic" i en què només hi va haver un milió de sol·licituds per tenir-ne més, la meitat de les que s'esperaven.

L'1 gener de 2016 va entrar en vigor la reforma legislativa que permet a totes les parelles xineses sense excepció tenir dos fills, quan abans aquesta possibilitat només es contemplava en alguns casos (matrimonis de fills únics, pagesos, membres de minories ètniques, etc.). La restricció havia deixat uns 13 milions de persones sense drets ciutadans.

Les claus de la política del fill únic

Experts xinesos en demografia esperen que aquest històric canvi, després de més de tres dècades de política del fill únic, generarà dos milions més de naixements anuals a la Xina, de manera que la natalitat es podria elevar dels 16 milions d'anys passats a uns 18 milions 

Pequín va defensar que la política del fill únic, iniciada el 1979, va frenar la superpoblació d'un país que ara té gairebé 1.400 milions d'habitants –més que tot Europa, tot Àfrica o tot Amèrica– però que sense mesures de limitació demogràfica podria sumar 1.700 milions